فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 41 (بهار 1393)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 41 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایرج طوافی زاده*، مسعود مهدوی صفحات 1-15

    ارزیابی توانهای محیطی امروزه به عنوان یکی از مباحث پایه ای برنامه ریزی های اقتصادی، اجتماعی و طرح های شهری و روستایی مطرح است. دستیابی به توسعه پایدار و استفاده بهینه و کارا از منابع، در گرو شناخت جامع و دقیق از امکانات، توان ها و محدودیت های است که در رسیدن به وضع مطلوب با آن مواجه هستیم. پژوهش حاظر به ارزیابی توان های محیطی بخش سرآسیاب یوسفی شهرستان بهمیی از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد و با هدف شناخت قابلیت های محیطی با تاکید بر گردشگری تهیه گردیده است. روش کار در این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز به صورت اسنادی و پیمایشی تهیه گردیده، و در تشخیص و تدوین استراتژی ها و راهبردهای مورد نظر از مدل  SWOT(قوت، ضعف، فرصت، تهدید) استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده این است که محدوده، از نظر قابلیت های کشاورزی دارای محدودیت های است، ولی از نظر توانهای محیطی بویژه جنبه اکوتوریستی جهت توسعه گردشگری از استعداد بالایی برخوردار می باشد. بنابراین ضرورت اعمال استراتژی ها و راهکارهای اساسی جهت تاکید بر نقاط قوت، با از بین بردن و کاهش نقاط ضعف و تهدیدها و موانع پیش روی توسعه گردشگری و بهره گیری از عوامل بیرونی به خصوص مجاورت با استان گرم خوزستان به عنوان فرصتی بهینه جهت جذب توریسم آب و هوا ضرورتی اساسی است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، توان محیطی، گردشگری، بخش سرآسیاب یوسفی، مدل SWOT
  • بلال محسن زاده هریس*، عبدالرضا فرجی راد صفحات 17-32

    یکی از مشکلات امروزی شهرها به ویژه در ایران، پدیده جرم و انحرافات اجتماعی می باشد. شهر تبریز با مسایل خاص خودش از این قاعده مستثنی نیست. علوم مختلف در قالب نظریه های گوناگون به ویژه در جامعه شناسی شهری به تبیین جرم پرداخته اند. بعضی از این نظریه ها این مهم را از منظر شهری  و عوامل تاثیر گذار آن نگریسته اند که بوم شناسی شهری مهمترین آنهاست. پژوهش حاضر با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و پیمایشی از طریق ابزار پرسشنامه و مصاحبه، جامعه آماری زندانیان شهر تبریز در زمستان 92 را با تعداد4129 نفر و با نمونه آماری 291 نفر از طریق فرمول کوکرال، مطالعه و نتایج حاصله در مناطق به وسیله سایر اطلاعات (موقعیت،مساحت،جمعیت) تحلیل شده است. یافته های پژوهش پراکنش و شدت جرم در مناطق شهر را مشخص نموده و نشان داد که نوع غالب جرم به علت در مسیر ترانزیت بودن, جرایم مواد مخدر بوده و منطقه 6 به علت در حاشیه بودن و مسایل اجتماعی و فرهنگی آن و 8 به علت در مرکز بودن و داشتن تراکم کالبدی و جمعیتی، دارای بیشترین و مناطق 1و4 با ویژگی های خاص خود دارای کمترین میزان و شدت جرم بوده اند.

    کلیدواژگان: شهر، جرم، اکولوژی، تبریز
  • جمیله توکلی نیا*، بیژن رحمانی، مریم اسکندری صفحات 33-49

    کلان شهر تهران در شمال کشور و جنوب دامنه رشته کوه البرز واقع شده است. ارتفاع این شهر در بلندترین نقاط شمال به 2000 متر و در جنوبی ترین نقاط به 1050 متر از سطح دریا می رسد. تهران از شمال به نواحی کوهستانی و از جنوب به نواحی کویری منتهی می شود و  با توجه به تنوع محیطی، یکی از کانونهای مهم گردشگری در سطح کشور به شمار می رود. بر اساس ویژگی های متفاوت مکانی، تاریخی، اجتماعی و اقتصادی گردشگری در تهران، در مناطق مختلف نیز تفاوتهایی وجود دارد. در این پژوهش سعی شده است ابتدا تصویری از تفاوتهای فضایی شهر معرفی گردد و سپس با شناسایی زیرساخت ها و توانهای محیطی مبتنی بر ویژگی ها و توانهای گردشگری شهر تهران، علل تفاوت ها مشخص شوند. بدین منظور عوامل تاثیرگذار بر گردشگری در دو منطقه مطالعاتی (منطقه 1و20) با روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. باتوجه به رویکرد تحقیق مبنی بر توسعه پایدار شهری، از دو منطقه 1و 20 به ترتیب با کاربرد فرمول کوکران 130 نفر در منطقه 1 و 130 نفر در منطقه 20 به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از بررسی نمونه ها و تهیه جدول سوات ضمن مشخص ساختن نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدات در دو منطقه، نشان داد که گردشگری در دو منطقه مطالعاتی دارای تفاوتهایی است. گردشگری در منطقه 1 شهر تهران عموما از نوع طبیعت محور و در منطقه 20 شهر تهران به دلیل قدمت تاریخی و مذهبی، ازنوع گردشگری مذهبی تاریخی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: گردشگری طبیعت محور، گردشگری تاریخی، مذهبی، مناطق 1 و20 شهر تهران
  • مارال حبیبی خامنه*، حسین محمدی صفحات 51-64

    منطقه 5 با توجه به ایستگاه مهرآباد با طول جغرافیایی 51 درجه و 19 دقیقه و عرض 35 درجه و 41 دقیقه دارای ارتفاع 1191 متر می باشد و شرایط توپوگرافی خاصی را به خود اختصاص داده است. منطقه دارای آب و هوا گرم و خشک در تابستان و سرد و خشک در زمستان می باشد. تحقیق در خصوص اقلیم ومعماری منطقه 5 تهران با هدف استفاده بیشتر از عناصر اقلیمی جهت ایجاد آسایش می باشد. برای رسیدن به اهداف پژوهش از داده های ایستگاه سینوپتیک مهرآباد در دوره آماری 20  ساله(1981 تا 2010) استفاده شد. و شرایط زیست اقلیمی بر اساس روش هایی مانند روش زیست اقلیمی اولگی و نرم افزار Climate Consultant برای تعیین محدوده آسایش دمایی استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که جهت استقرار مناسب ساختمان جهت شمالی- جنوبی با کشیدگی در راستای شرقی- غربی می باشد اگر احکام معماری به وسیله شاخص های آسایش دمایی انجام شود زمان استفاده از وسایل گرمایشی و سرمایشی در ساختمانهای منطقه 5 شهر تهران کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: اقلیم، معماری، شاخص های آسایش، اولگی، نرم افزارClimate Consultant
  • کمال امیدوار*، مهدی جعفری ندوشن صفحات 65-76

    هدف از اجرای این تحقیق پیش بینی ناهنجاری های دما و بارش زمستان(دسامبر- مارس) در ایران مرکزی با استفاده از الگوهای پیوند از دور می باشد. داده های مورد استفاده شامل نمایه  نوسان قطبی و مقادیر دما(کمینه، بیشینه و میانگین) و بارش به صورت روزانه در طول 45 سال (2010-1965 میلادی) در 9 ایستگاه ایران مرکزی می باشد. پس از میانگین گیری از داده ها، سری های زمانی فصلی برای هر متغیر به صورت جداگانه ساخته شد.  نتایج آزمون همبستگی نشان داد که در فاز مثبت نوسان قطبی دمای زمستان در ایران مرکزی کاهش می یابد.  همچنین مشخص شد تغییرات نمایه AO در فصل پاییز تا 25 درصد تغییرات دمای زمستان منطقه مورد مطالعه را توجیه می کند. به دلیل عدم وجود ضرایب همبستگی معنادار در اغلب ایستگاه های مورد مطالعه، می توان نتیجه گرفت بین نوسان قطبی و بارش زمستانه ایران مرکزی رابطه ای وجود ندارد.

    کلیدواژگان: پیوند از دور، نوسان قطبی(AO)، دما، بارش، ایران مرکزی
  • زاهد شفیعی*، امین محمدی صفحات 77-90

    امروزه گردشگری به عنوان یک نیروی اصلی اقتصادی و فرهنگی در دنیا شناخته شده است و هم چون ابزاری نیرومند در راستای ایجاد منفعت برای جوامع محلی در نظر گرفته می شود. از آن جایی که یک مقصشد گردشگری در وحله اول مکانی است که مردم در آن زندگی می کنند، آگاهی جامعه محلی از تصمیمات و برنامه ریزی های مربوط به توسعه گردشگری و هم چنین تاثیرگذار بودن در این خصوص امری ضروری است. ایجاد دهکده گردشگری زاینده رود به عنوان اولین دهکده گردشگری مرکز ایران در شهر چادگان، مراکز اقامتی تفریحی دیگر و هم چنین برنامه آتی توسعه گردشگری در این منطقه ضرورت انجام این تحقیق را دوچندان می کند. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و مصاحبه های مستقیم با ساکنان شهر چادگان، مسیولان دولتی و کسبه به پاسخ به این سوال که توسعه گردشگری چه تاثیراتی بر شهر چادگان و ساکنین آن داشته است، پرداخته است. به منظور تحلیل داده های پرسش نامه ها از نرم افزارSPSS استفاده شد و نتایج نشان دهنده تاثیرات مثبت و منفی اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی در منطقه، عدم حضور و تاثیر مستقیم جامعه محلی در برنامه ریزی و تصمیم سازی در خصوص توسعه صنعت گردشگری و نشت منافع اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، جامعه محلی، دهکده گردشگری زاینده رود، شهر چادگان
  • آرمین امینی*، مرضیه امیری صفحات 91-100

    یکی از روش هایی که در چند دهه اخیر توجه بسیاری از کشورها به ویژه ابر قدرتها (ایالات متحده آمریکا) را به خود جلب کرده دیپلماسی سایبری بوده است. دیپلماسی سایبری را شاید بتوان نوعی از دیپلماسی عمومی تفسیر کرد که شاکله و موجودیت آن از طریق اینترنت و فضای مجازی به وجود آمده است. به عبارت دیگر این دیپلماسی را می توان اعمال امور دیپلماتیک از طریق کانال سایبر در نظر گرفت، که زمینه تعامل با میلیون ها شهروند خارجی از کشورهای دیگر را فراهم می سازد. هدف این دیپلماسی می تواند تغییر در فرهنگ جوامع دیگر، همسو کردن آنها با سیاست ها و فعالیت های یک دولت خاص، بر پا کردن جنبش اعتراضی از طریق شبکه های اجتماعی، بسیج گروه های برانداز از طریق فضای سایبر، جمع آوری اطلاعات در مورد صف آرایی نیروهای اجتماعی- سیاسی طرف مقابل باشد. در این مقاله سیاستگذاری های امنیتی-راهبردی ایالات متحده آمریکا با توجه به دیپلماسی سایبری در رابطه با سایر کشورها به ویژه ایران و منطقه خاورمیانه بررسی شده است. سوال اصلی این بررسی بر مبنای تحولات دیپلماتیک که باعث به وجود آمدن دیپلماسی سایبری شده و تاثیری که این نوع دیپلماسی بر سیاستگذاری های امنیتی-راهبردی ایالات متحده آمریکا دارد شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: فضای سایبری، دیپلماسی سایبری، سیاستگذاری های امنیتی-راهبردی
|
  • I. Tavafizadeh *, M. Mahdavi Pages 1-15

    Evaluation of Environmental Capacities today as one of the fundamental issues of Economic-social Planning and Rural and Urban Design is Presented.Achieving sustainable Development and the optimal and Efficient use of Resources depends on comprehensive and accurate understanding of the capabilities,and limitations that we in achieving the desired status faced.  The present study was to assess the Environmental Capacities of the Sarasiab Yousefi District Bahmaei Towenship and to aimes Determine the capabilities of the Environmental with an Emphasis on Tourism has been prepared. Methods The study was a cross-sectional survey data and documents required to be provided And to identify and develop strategies from the SWOT(strengths,weaknesses,opportunities,threats)Is used.
     Result this study indicated that the Range of Agricultural capability limitation,but the Environmental potential for the Development of Tourism of talent is high.  Therefore,Esential applying the Strategies and basic Strategies to Emphasize the Strengths, Weaknesses and threats to Eliminate or reduce And barriers to Tourism Development and utilization of external factors Especially in the vicinity of the hot Khuzestan province as an opportunity to attract Tourism optimal climate is essential.

    Keywords: assessment, the environment, Tourism, the Sarasiab Yousefi District, SWOT
  • B. Mohsenzadeh *, A. Faraji-Rad Pages 17-32
    Problem

    One of the specification and problems of cities especially in Iran as the problem of crime and social deviances. Tabriz as one of the county's metropolitans and its special problems is not an exception either. Different sciences have have studied it from the standpoint of urban and its influential elements among which urban ecology is the most important. 

    Method

    The present research by Using the library, documentary and geodesic studies through preparing questionnaire and interview with 4129 prisoners of Tabriz Prison, in winter 2014 and statistic pattern of 291 people through Kokral formula, the results has been analyzed in the regions using other information (location, area, population).

    Findings

    The results of the research specifies the distribution and intension of the crime and shows that since places are located on transit roads the drug trafficking is more and since district 6 is in suburban area, the social and cultural issues are more effective, in district 8 since it is located in center of the city and population density is more, has more crime rate and districts 1 and 4 because of their special condition has the least rate of crime. The approved hypothesis could be generalized to statistical society

    Keywords: City, crime, ecology, Tabriz
  • J. Tavakolinia *, B. Rahmani, M. Eskandari Pages 33-49

    The Metropolitan of Tehran is situated in the North of the Country. This city extends  in the south of  the Alborz  Mountain range, with an altitude  that varies from 1050 m ( in the southern area) to 2000 m ( in the highest Points of  Northern area ) above sea level.
    According to the different diversity of the environmental, in recent years Tehran has developed as a touristic Center. This city is considered  as a multi dimensional city ( political, economic and   historical city). This paper attempts To describe the different  spatial of  regions,then have traded  to Compare two different districts of city (1 and 20 districts) Presenting  the  negative  and  positive aspects of  their touristic potentials  is  The other aim of  this  paper. The methods used in this study are based on descriptive – analytic. According to the approach of  this  research that based on Sustainable urban development, with using Cochran formula 130 person from 1 region and also 130 person from 20  region  of Tehran as sample selected. Findings indicate that region 20 due to historical and religious potentials is a religious touristic site and region 1 based on beautiful environment is a Nature - based site.

    Keywords: Activities of Tourism, Nature based tourism, district 1, 20, Tehran
  • M. Habibi-Khmeneh *, H. Mohammadi Pages 51-64

    With respect to Mehrabad Station, District 5 is located at the longitude of 51° 19’, latitude of 35° 41’ and height of 1191 meters with special topographic conditions. the district is warm and dry in summer, and cold and dry in winter. The study on climate and architecture of District 5 is conducted aiming to use the climatic elements to provide comfort. The data of Mehrabad synoptic station during a 20-year statistical period (1981-2010) were used to achieve the goals of the present study. According to the methods such as Olgi and Climate Consultant (software), the bioclimatic conditions were used to determine thermal comfort zone. The results obtained from the research show that the appropriate direction for constructing building would be north – south direction stretching along east – west. If laws of architecture are executed using thermal comfort indices, duration of using heating and cooling units in building located in District 5 of Tehran will be reduced.

    Keywords: climate, architecture, comfort indices, Olgi, Climate Consultant (software)
  • K. Omidvar *, M. Jafarinadoshan Pages 65-76

    Aim of this research is to predict the fluctuations of winter (December-March) temperature and precipitation in central Iran using Tele-connection patterns. The applied data is included the Arctic Oscillation index and daily temperature (minimum , maximum and average) and precipitation values during 45 years ( 1965-2010) in 9 stations in central Iran. After averaging the data, seasonal time series was made separately for each variable.  The results of the correlation test revealed that winter temperature is decreased in central Iran in positive phase of Arctic Oscillation. Also, it was cleared that AO variations in autumn justify 25% of winter temperature variations in the under studying zone. Because of lack of significant correlation coefficients in the most under studying stations, we can conclude that there is not any relationship between Arctic Oscillation and winter precipitation in central Iran.

    Keywords: Tele-connection, Arctic Oscillation (AO), temperature, Precipitation, Central Iran
  • Z. Shafie *, Amin Mohammadi Pages 77-90

    Nowadays tourism has been recognized as a principal socioeconomic force in the world and considered as a powerful tool to benefit local communities. Because of this matter that a tourism destination at first stage is a place that people live in, so their awareness of decisions and planning about development of tourism and being affective abut it is really crucial. Construction of Zayanderud tourism village as the first tourism village at the central region of Iran in Chadegan city, the other recreational and residential complexes and the future vision of tourism development at this region duplicates the importance of this study. This study by the use of descriptive and survey method and face to face interviews with residents of the Chadegan, civil servants and tradespeople has addressed the impacts of tourism development at this city and on its people. In order to analysis the data from the questionnaires, the SPSS software is used and results show both positive and negative economical, sociocultural and environmental impacts at the studied region, lack of presence and influence of local community on planning and decision making process of tourism development and leakage of economic interests.

    Keywords: Chadegan, Tourism Development, Local residents, Zayanderud tourism village
  • Armin Amini *, Marziye Amiri Pages 91-100

    One of the ways in recent decades in many countries especially the superpowers (the United States of America) has attracted is Cyber diplomacy.Cyber diplomacy can perhaps be interpreted as a form of public diplomacy the configuration and the availability of the Internet and cyberspace have emerged. In other words, it can be applied diplomacy diplomatic channels Cyber consider the context of interaction with other countries provides millions of foreigners. The purpose of this policy may change in the culture of other societies Align them with the policies and activities of a particular government, Movement up through social networking subversive groups mobilized through cyberspace, collecting information about the deployment of social forces-political opponent and so on. This review security policy - United States of America with regard to strategic cyber diplomacy in relations with other countries, especially Iran, Middle East have been investigated. The main question in this study is based on diplomatic developments that led to the creation of cyber diplomacy And the impact that this kind of diplomacy, security policy - United States of America has formed strategic.

    Keywords: Cyberspace, Cyber diplomacy, Policy Security – Strategic